Jedná se o sníženou schopnost metabolismu strávit určité složky potravy, které tělo přijímá. a je způsobena nedostatkem vhodných trávicíh enzymů v zažívacím traktu. Je důležité rozlišit alergickou reakci a intoleranci. Nesnášetlivost je často dána geneticky nebo je způsobena naším stravováním – přejídáním určitého druhu potravin nebo nevhodné úpravy stravy.
Narozdíl od alergické reakce, kde je projev na zkonzumovanou potravinu téměř okamžitý, u potravinové intolerance se první zdravotní potíže se objevují pozvolna. Mohou se dostavit až za několik hodin, dní nebo let a dlouhodobě zatěžují organismus, protože si následný problém (bolest břicha, únava, …) po konzumaci rizikových potravin nespojíme s danou potravinou. V důsledku však může mít intolerance potravin dopad také na imunitu a celkový zdravotní stav člověka.
Jak zjistit, které potraviny Vám obtíže způsobují, když se nepříjemně projeví až s takovým odstupem? Přesně k tomu je určen test potravinové intolerance.
Laboratorní vyšetření potravinové intolerance z krevního séra spolehlivě identifikuje konkrétní problematické potraviny a tím Vám umožní jejich eliminaci v jídelníčku a další léčbu.
Vyšetření trvá přibližně 15 min.
Výsledky obdržíte do 7 dnů.